Overig Nieuws: Trein Veendam-Groningen na 57 jaar weer in gebruik

Deel dit artikel
Veendam - Op zondag 1 mei is na 57 jaar de treinverbinding tussen Veendam en Groningen spectaculair in gebruik genomen.

Om 09.27 uur stapten in Zuidbroek gedeputeerde Mark Boumans van de provincie Groningen, directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland, directeur Jan Mulder van ProRail, burgemeester Ab Meijerman van Veendam en burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde in de trein naar Veendam. Bij aankomst op het station van Veendam om 09.34 uur werden zij op spectaculaire wijze ontvangen en vondt er een officiële starthandeling plaats.

 

Twee keer per uur

Van maandag tot en met zaterdag heeft Veendam twee keer per uur een rechtstreekse verbinding met Groningen. Op zon- en feestdagen rijdt er één keer per uur een trein. De goederentrein maakte gebruik van de spoorlijn tussen Groningen en Veendam. Om de treinen van Arriva op het spoor te kunnen laten rijden is bij Veendam is een nieuw stuk spoor gelegd, zijn de overwegen aangepakt en er is een nieuwe halte aangelegd met een nieuw perron. De treinen van Arriva maken gebruik van het nieuwe station. De treinen van de museumspoorlijn STAR blijven gebruik maken van het oude stationsgebouw.  

Gratis OV-chipkaart

De provincie en Arriva vinden het belangrijk om de nieuwe treinreizigers uit Veendam meteen vertrouwd te maken met de OV-chipkaart. Daarom kunnen inwoners uit Veendam gratis een OV-chipkaart afhalen op het gemeentehuis in Veendam. Op de kaart staat meteen het Arriva-kortingsproduct, dat geldig is voor een jaar. Met dit kortingsproduct – normaal € 17,50 per jaar – kunnen reizigers na 09.00 uur tegen 40% korting met de treinen van Arriva reizen. De kaart is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Inwoners van de gemeente Veendam hebben een introductiekrant van Arriva in de bus ontvangen, waarin meer staat over de reismogelijkheden met de trein en de gratis OV-chipkaart.

Deze zijn uitverkocht vermoedelijk

Verkoop- en oplaadautomaat

Op het station in Veendam staat een OV-chipkaart verkoop- en oplaadautomaat. Daar kunnen treinreizigers een OV-chipkaart aanschaffen en opladen. Ook met de strippenkaart of een treinkaartje van de NS kunnen reizigers voorlopig nog in de trein terecht. Een kaartje van de NS is binnenkort te koop bij de VVV van Veendam.

Financiering

De kosten voor de aanleg, aanpassingen en verbeteringen aan het spoor en de overwegen worden betaald uit het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn: het geld dat de provincie Groningen van het Rijk heeft gekregen voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Dit is het eerste afgeronde project dat met deze middelen wordt gefinancierd.

Noord

Deel dit artikel