Honderd hectare natuurbrand bij Bovensmilde (2x Video)

Deel dit artikel
Assen - In een natuurgebied in Assen woedde zondagavond een zeer grote brand. De brand woedde op het voormalige oefenterrein van defensie aan de Wittenweg. Maandagochtend vatte een stuk heide vlam tussen het Drentse Bovensmilde en het Friese Oosterwolde.

De brandweer was met groot materieel uitgerukt om de vlammen te bestrijden. Er werd een zogenaamd pelotonsalarm gegeven. De brand was laat in de avond onder controle. 

Veenhuizen/Smilde – Op het Fochterloërveen tussen Smilde en Veenhuizen woedt een zeer grote natuurbrand. Voor de brand is een volledige compagnie opgeroepen. De brandweer krijgt de brand door de samenstelling van het natuurgebied maar moeilijk onder controle. Het is voor de brandweer namelijk bijna niet mogelijk het terrein te betreden met de brandweervoertuigen.

Diverse korpsen, onder andere uit Smilde, Assen, Veenhuizen, Norg, Rolde, Vries en Hoogeveen, proberen met vuurzwepen de brand te bestrijden. Ook enkele tractoren met giertanks zijn ingezet met de hoop dat deze wel het veen kunnen betreden. Ook de vereniging Natuurmonumenten assisteert de brandweer met mankracht.

Ook is een peloton vanuit de provincie Friesland ingezet. De korpsen uit Appelscha, Oosterwolde, Joure, Bergum, Drachten, Beesterzwaag, Leeuwarden, Akkrum en Buitenpost komen de Drentse brandweer versterken. Ook is er sprake van dat Defensie met helikopters komt assisteren, of dit gaat gebeuren is echter nog niet bekend.

De brand zou een gebied tussen de 50 en 100 hectare groot omvatten. Men is momenteel nog met groot materieel uitgerukt om de brand tot stoppen te dwingen.

Update 12.45 uur:

Zojuist is opgeschaald naar grip 2. Ook zijn er helikopters van defensie ingezet deze zouden in het begin van de middag aankomen bij de brand.

Omstreeks 14.00 uur is er een persconferentie. Het gebied waar de brand woedt is volledig afgesloten. Boven de brandhaard vliegt een helikopter van de KLPD. De brand is vooralsnog nog steeds niet onder controle. Inmiddels woedt de brand al enkele uren.

Update 15.10:

De Defensiehelikopters zijn ter plaatse. De helikopters zullen water gaan halen in een nabijgelegen zandafgraving. Het is nog onbekend hoe lang de brandweer nog bezig zal zijn.

Sinds een uur of twee staan de blusploegen van brandweer IBOW(Intergemeentelijke Brandweer Oost- en Weststellingwerf) Samen met de blusgroep Jubbega en een auto van Heerenveen standby in Oosterwolde.
Mocht de natuurbrand zich verder richting het friese deel van het Fochterloërveen dan kunnen ze vanuit Oosterwolde snel ter plaatse gaan. Ook zijn de ovd's van brandweer, politie en ambulance aanwezig op de kazerne voor overleg.

 

Later volgt er meer informatie.

 

Mediapublicatie`s:

DvhN & Telegraaf. 

DvhN (2), Telegraaf (2) & Omr. Friesland.

Deel dit artikel