Oefening bestrijding wateroverlast

Deel dit artikel
Hunze en Aa - De topprioriteit van het waterschap is ‘bescherming bieden tegen hoog water'. Jaarlijks oefenen medewerkers om voor waterveiligheid te zorgen.

Dit jaar oefenen onze buitendienstmedewerkers met de zandzakvulmachine, het vullen van bigbags met zand, kwelschermen en ze gaan een nooddijk aanleggen. De hele oefening vindt plaats op het terrein van het waterschapsgebouw in Veendam. Men geeft uitleg en de koffie staat voor u klaar.

Waterveiligheid en waterschapsbelasting

Uit recent onderzoek van het waterschap blijkt dat de inwoners in het gebied zich veilig voelen als het om bedreiging van wateroverlast of overstroming gaat. Men vertrouwt erop dat het waterschap zijn werk goed doet. Het waterschap investeert continue om die waterveiligheid te garanderen zodat de inwoners droge voeten houden. Investeert in dijken, in waterbergingsgebieden, legt spuigebieden aan om ervoor te zorgen dat water de ruimte krijgt in tijden van nood . De waterschapsbelasting van de inwoners zorgt ervoor dat het waterschap die bescherming tegen hoog water ook kan bieden.

Nooddijk met boxbarriers

Het oefenen om een nooddijk aan te leggen gebeurt dit jaar met boxbarriers waarbij ‘water wordt gekeerd met water’. Een nieuw systeem wat zijn tegenstander, het water, gebruikt om hoog water en golfoverslag te keren. Vanaf het water of vanaf het land kan er water in grote bakken worden gepompt. Dit is een test om te kijken of Hunze en Aa's hier in de toekomst mogelijk mee wil werken. Meer informatie over de Boxbarrier: http://www.boxbarrier.com/nl/ Kwelschermen aanleggen Bij grote krachten van de waterdruk kan een dijk tekenen van doorsijpelen van water vertonen aan de landkant.

Om ervoor te zorgen dat een dijk niet verweekt tijdens langdurige hoogwatersituatie biedt een kwelscherm een oplossing. Een kwelscherm is een stevige foliemat die we in het water tegen een dijk leggen en daarna verstevigen met zandzakken

 

Wilt u kijken?
Dinsdagochtend tussen 9.30 en 10.30 uur .
 

Voor het adres klik hier.

Deel dit artikel