Grip 1 bij gaslekkage in Gieten (Video)

Deel dit artikel
Gieten - Dinsdagochtend is de omgeving van de Stationsstraat in het Drentse dorp Gieten ontruimd na een fors gaslek. Ook een supermarkt, een bankgebouw en 12 woningen werden ontruimd. De mensen uit de woningen zijn opgevangen in een nabijgelegen café.

De brandweer rukte met groot materieel uit. Er werd een Grip1 situatie afgegeven. Een medewerkster van een supermarkt werd door de commotie onwel en is onderzocht door ambulancepersoneel. Inmiddels heeft de brandweer samen met Enexis het lek gevonden. De gasleiding werd ter plekke afgesloten waardoor het grootste gevaar was geweken. De panden zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Wat betekend GRIP 1 nou eigenlijk?

Een Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) is in Nederland een landelijke afspraak over de opschaling van incident- en rampenbestrijding voor professionele hulpverleners als de brandweer, politie en Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (waaronder ambulancediensten). De procedures regelen opschaling op operationeel niveau op de plaats van het incident en daarnaast op bestuurlijk niveau van gemeente tot waar nodig zelfs landelijk.

Er is gezien de aard van het ongeval coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig. Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (COPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Er is nog geen sprake van eenhoofdige leiding. De burgemeester van de gemeente waar het incident is ontstaan wordt afhankelijk van de plaatselijke afspraken gewaarschuwd naast de Regionaal Commandant van de brandweer, de Regionaal Geneeskundig Functionaris (RGF) en de Districtschef van de politie.

Telegraaf

Rtvdrenthe

Deel dit artikel