Info over brand `Lemmer`

Deel dit artikel
Lemmer - Op dinsdag 8 februari is omstreeks 16.15 uur brand ontstaan bij Polem Lemmer. Rond 21.30 uur is het sein ‘brand meester' gegeven. Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen.

Hier vindt u meer informatie over brand en eventueel te nemen maatregelen. Er is een rookwolk ontstaan die uit Zuid-Zuidwestelijke richting over de gemeente is getrokken. Bij de brand is naast meubilair en kantoorartikelen, vooral polyester verbrand. Polyester veroorzaakt een grote rookontwikkeling. Hierdoor kunnen mensen polyester ‘geproefd en geroken’ hebben. Het feit dat deze stof bij de brand betrokken was, maakt het inademen van rook niet extra gevaarlijk.

Het inademen van rook kan tijdelijke irritatie veroorzaken. Er is enige tijd onduidelijkheid geweest of bij de brand ook styreen vrijgekomen was. De grote opslagtanks met deze stof bleken echter niet bij de brand betrokken te zijn. Er is wel styreen in het bluswater aangetroffen. Styreen heeft een sterke geur wanneer het vrijkomt, maar is in lage concentraties niet schadelijk.

Te nemen maatregelen

Bij deze brand is veel roet vrijgekomen en verbrandingsresten kunnen aangetroffen worden in de wijde omgeving. Deze resten vormen geen acuut gevaar. Het is echter verstandig om de volgende maatregelen in acht te nemen. Niet onnodig met verbrandingsresten in aanraking komen; Bij het aantreffen van verbrandingsresten, de resten opvegen en in de vuilnisbak deponeren; Zichtbaar verontreinigde speeltoestellen reinigen met water en zeep. Kinderen kunnen via het speeltoestel met de resten in aanraking komen en vervolgens de vingers in de mond steken; Zandbakken die zichtbaar vervuild zijn afdekken tot het zand vervangen is; Zichtbaar verontreinigde groente kan beter niet gegeten worden, aangezien de verontreiniging moeilijk te verwijderen is; Groente die niet zichtbaar is verontreinigd kan gewoon gewassen worden en is daarna geschikt voor consumptie; Er kunnen ook verbrandingsresten in weilanden terechtgekomen zijn.

Deze resten zijn niet direct schadelijk voor vee. De rook kan tijdelijke irritatie veroorzaakt hebben. Mochten de klachten meerdere dagen aanhouden, dan is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts. Huisartsenposten zijn door de GHOR geïnformeerd. Voor meer informatie of advies kunnen inwoners bellen met gemeente Lemsterland op telefoonnummer 0514 567575. De gemeente is woensdag 9 februari bereikbaar vanaf 7.30 uur, de andere dagen vanaf 8.30 uur.

Deel dit artikel