Het boek `De traumaheli rukt uit` (Videorepo)

Deel dit artikel
Groningen - Sinds 2001 is de traumaheli een bekend verschijnsel in Noord-Nederland. Vrijwel dagelijks rukt de gele UMCG-helikopter uit naar een spoedgeval, met aan boord het Mobiel Medisch Team (MMT).

Het MMT is een snel inzetbaar team dat medisch-specialistische uit het ziekenhuis op straat kan verlenen. Vaak gaat het om ongevallen in het verkeer, thuis of op het werk.

Ook vliegt de traumaheli naar mensen die om een andere reden acute zorg nodig hebben. Aan de hand van waargebeurde en persoonlijke verhalen wordt een indruk gegeven hoe een oproep van de traumaheli in zijn werk gaat. De traumheli rukt uit! Slachtoffers vertellen over hun ongeval en wat hen is bijgebleven van die eerste momenten nadat de hulp op gang kwam. Ook wordt beschreven hoe het nu met ze gaat.

Verder wordt een Mobiel Medisch Team aan u voorgesteld en kunt u lezen hoe de verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken. Betrokken raken bij een ongeval in het verkeer, thuis of op het werk is voor velen een schrikbeeld waar we liever niet te veel bij stilstaan. Toch is het iets wat vele tientallen mensen dagelijks in Nederland overkomt.

Natuurlijk lang niet altijd ernstig of levensbedreigend, maar toch… Soms is de situatie waarin mensen terecht komen zo ernstig dat de hulpverlening van het Mobiel Medisch Team noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan iemand die gewond en bekneld in een auto zit, iemand die met zijn arm in een machine vastzit of een kind dat spelenderwijs op de boerderij van zijn ouders tussen de koeien in de stal belandt, en daar bijna dood wordt gedrukt. Als de ambulancemedewerkers het niet alleen afkunnen, wordt de traumaheli opgeroepen.

Naast de piloot komt er dan een trauma-arts en een verpleegkundige, die gecompliceerde medische handelingen kunnen uitvoeren. Over dit soort grote ongevallen lees je vaak in de krant of je ziet iets op tv, maar hoe het uiteindelijk afloopt, wordt meestal niet belicht. Dit boek geeft een kijkje achter de schermen. Hoe kon het ongeluk gebeuren? Wat weet de betrokkene er nog van en hoe is het een jaar later? Naast een feitelijke registratie van wat mensen is overkomen, hebben de auteurs de slachtoffers ook thuis opgezocht om hun ervaringen te horen. Hoopvolle, maar soms ook verdrietige verhalen worden afgewisseld met indrukwekkende foto's van de hulpverlening ter plaatse en aangevuld met fraaie portretten van de geïnterviewden die vertellen over hun ongeval.

Bestellen

Deel dit artikel