Gemeente Veendam eert redder van Asser echtpaar

Deel dit artikel
Veendam - Veendammer Erwin van der Velde is donderdag onderscheiden met de Penning van Verdienste. Burgemeester Ab Meijerman reikte de penning uit op het gemeentehuis van Veendam. Van der Velde krijgt de onderscheiding voor het redden van het bejaarde echtpaar Jantzen uit Assen.

Op 5 november 2010 heeft Erwin van der Velde (24 jaar) uit Veendam, de heer en mevrouw Jantzen uit Assen, respectievelijk 83 en 77 jaar, uit hun auto gered toen deze in het Beneden Oosterdiep belandde. De auto kwam op de kop in het water terecht nadat mevrouw Jantzen door onbekendheid ter plekke en het slechte zicht op die avond, de verkeerde afslag nam en daardoor in water belandde.

De familie Jantzen reed op vrijdagavond 5 november jl. na hun bezoek aan een voorstelling in Cultuurcentrum VanBeresteijn, terug richting hun woonplaats Assen. Doordat zij onbekend zijn in Veendam en door het slechte zicht in verband het de harde wind en de regen, nam mevrouw Jantzen als het ware de verkeerde afslag en belandde daardoor op de kop in het Beneden Oosterdiep.

Erwin van der Velde hoorde een knal en zag dat er voor zijn huis een auto op de kop in het Beneden Oosterdiep dreef. Hij twijfelde niet om het water in te springen om de heer en mevrouw Jantzen uit hun auto te redden. Hij haalde ze vervolgens naar de kant alwaar andere passanten ze op de steiger tilden. De hulpverleningsdiensten, welke door de vriendin van Van der Velde waren gealarmeerd, ontfermden zich vervolgens over het echtpaar.

Mevrouw Jansen heeft contact opgenomen met de gemeente Veendam en uitleg gegeven over het voorval. In hun brief aan de gemeente Veendam heeft het echtpaar Jantzen het college gevraagd om Erwin van der Velde te onderscheiden voor zijn heldendaad. Het college heeft hier mee ingestemd.

Tevens verzoeken de heer en mevrouw Jantzen om de familie Straat uit Veendam, uit te nodigen bij de uitreiking van de onderscheiding aan Erwin van der Velde aanwezig te zijn. Deze familie heeft het echtpaar Jantzen na het voorval in huis gehaald, hun voorzien van droge kleren en de gelegenheid geboden aan de hulpverleners om vanuit hun huis alles te regelen.

Noord

 

Telegraaf

Deel dit artikel