Verkeersveiligheid door de ogen van verkeersagenten

Deel dit artikel
Groningen - Regiopolitie Groningen lanceert vandaag een nieuwe campagne over het werk van de verkeerspolitie. Centraal in deze campagne staan de verhalen van motoragent Johan, verkeerscontroleur Alie en verkeersongevallenanalist Wim.

De filmpjes op het Youtube-kanaal van het Groningse korps maken duidelijk dat de verkeersmensen sterk gedreven worden om iets aan de verkeersveiligheid te doen. Veiligheid als motivatie Politiewerk is mensenwerk. Dat bewijzen de filmpjes van Johan, Alie en Wim. Zij vertellen over hun drijfveren en persoonlijke motieven. Over wat hen raakt en wat zij dagelijks meemaken. Dat zijn soms pijnlijke herinneringen.

Motoragent Johan: ‘Ik was de laatste die haar sprak. Dat blijft me altijd bij. Agenten staan dagelijks stil bij de gevaren in het verkeer. Korpschef Oscar Dros: “Met deze campagne willen wij dat mensen bewust worden van hun eigen verkeersgedrag.”

Minder verkeersslachtoffers

Mensen zien niet altijd het belang in van verkeerscontroles. Terwijl controles juist bijdragen aan de verkeersveiligheid. Het aantal verkeersdoden in onze provincie is in 2010 gedaald van 30 naar 22*. “En dat is voor ons de belangrijkste reden om door te gaan met verkeerscontroles”, stelt Oscar Dros. “Elke dode in het verkeer is er één te veel en het leed voor de nabestaanden is onbeschrijfelijk groot”.

Verkeersongevallenanalist Wim wil de onderste steen boven halen over de oorzaak van een ongeluk. Uit respect voor de verkeersslachtoffers en nabestaanden. “Die willen weten waaróm het is gebeurd” Controles op juiste locaties De politie controleert gericht op plekken en wegen waar de meeste ongevallen gebeuren. Maar ook op wegen waar veel geklaagd wordt over onveiligheid in het verkeer. Verkeerscontroleur Alie: “De ene dag sta ik met een radarcamera langs een provinciale weg. De volgende dag ben ik samen met collega’s in een woonwijk actief. Ik spreek mensen aan en leg ze uit wat er allemaal fout kan gaan door hun gedrag. Ik wil ongelukken voorkomen en ik controleer juist op die wegen waar het vaak fout gaat. Maar niet iedereen heeft begrip voor de controles. Ik ben wel ’s uitgescholden voor NSB’er. Alleen omdat ik verkeerscontroles houd.

” Effect “Een bekeuring uitschrijven heeft lang niet altijd het gewenste effect. Wat we met verkeerscontroles willen bereiken is bewustwording en gedragsverandering. Soms is een waarschuwing meer op zijn plaats. Ook voor politieagenten is het halen van bonnenquota totaal niet interessant. De Groningse politie heeft in 2010 ongeveer 10% minder verkeersboetes uitgedeeld. Dit geeft aan dat de bonnenquota al lang zijn losgelaten. En dat controles juist op die plekken plaatsvinden waar uit analyses blijkt dat daar en op dat gebied de meeste onveiligheid is”, aldus Dros.

Campagne Naast de filmpjes op Youtube bestaat de campagne uit advertenties in kranten en huis-aan-huis-bladen en posters in bushokjes. Maar natuurlijk is ieder gesprek tussen een agent en een verkeersdeelnemer erop gericht om mensen bewuster te maken van hun eigen verkeersgedrag.

Deel dit artikel