Agrarische Jongeren Kollumerland te gast bij de brandweer

Deel dit artikel
Kollum - Woensdagavond heeft de Agrarische Jongeren Fryslân, afdeling Kollumerland (AJF-K) een bezoek gebracht aan brandweer in Kollum.

Doel van deze avond was om kennis op te doen wat de brandweer voor de boeren kan betekenen. De avond startte met een diapresentatie onder leiding van postcommandant Albert Hoof. Hierin werd uitleg gegeven om over het materiaal waarover de brandweer beschikt en waarvoor de brandweer allemaal kan worden gealarmeerd. In de regio zijn vele boeren bedrijven. Een groot aantal keren per jaar word de brandweer verzocht assistentie te verlenen in de agrarische sector.

Te denken valt dan aan een dier in de sloot of in een (mest) put. Voor dit soort gevallen beschikt de brandweer over een speciale uitrusting. Met speciale pakken kan een mestkelder worden betreden.

Vaak is dit voor de boer zelf onmogelijk omdat in de put vele giftige gassen zijn, die iemand zonder beschermende middelen fataal kan worden. Ook is in de kazerne van Kollum een speciale koetakel aanwezig die op elke gewenste locatie kan worden ingezet. Na de presentatie werd in de kazerne een rondleiding gegeven.

De jongeren vonden het zeer interessant om te zien wat de brandweer allemaal in huis heeft. Vaak word er gedacht dat de brandweer alleen kan worden geroepen bij een brand of een ernstig ongeval. Bij een dier in de sloot of put word er vaak niet bij stil gestaan dat ook dan de brandweer de helpende hand kan bieden.

De avond werd afgesloten met een drankje in de kantine. De AJF is er voor alle agrarische jongeren tussen de 16 en 35 jaar. Jongeren hebben immers een eigen mening over het landbouwbeleid en hebben hun eigen visie op de agrarische sector. Daarom hebben ze een eigen organisatie; plaatselijk en provinciaal is dit de AJF, en landelijk het NAJK in Utrecht.

De AJF heeft bijna 1000 leden, verdeeld over 26 afdelingen verspreid over heel Friesland. Contact, gezelligheid, informatie en uitwisseling van ervaringen zijn belangrijk binnen de AJF.

Er worden regelmatig excursies, regio – en discussieavonden, een studiedag, workshops en een ludieke activiteit georganiseerd. De onderwerpen die aan bod komen tijdens de verschillende avonden helpen de jongeren een beeld te vormen van hun eigen agrarische toekomst.

Deel dit artikel