Grote oefening in chemisch ongeval op schip

Deel dit artikel
Vlaardingen - Op de Oosthavenkade in Vlaardingen werd zaterdagochtend een grote oefening georganiseerd door de Veiligheids Regio Rotterdam

Het scenario was dat er twee schepen op de Nieuwe Waterweg een aanvaring hebben gehad. Een containerschip met als lading chemische stoffen is een container verloren, deze is beland op het schip met 71 opvarende. Er zijn veel gewonden en alle mensen zijn besmet met het chemische poeder. Op het dek en onder in de boot liggende de gewonden wat het voor de brandweer niet makkelijk maakt. Alle slachtoffers dienen gecontamineerd te worden. Dit gebeurd in een grote tent waarin douches staan opgesteld. Met een speciaal goedje worden de mensen ontsmet waarna ze thermo kleding aankregen. Deze tenten worden ingezet bij ongevallen met chemicaliën. Ook diverse SIGMA-teams (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie ) werden ingezet om alle slachtoffers op te vangen in een tent nadat ze ontsmet zijn. Hier worden de medische handelingen in uitgevoerd.

De oefening werd groots aangepakt en door oefenleiders werd alles in de gaten gehouden. Een oefening die in de realiteit gelukkig weinig voorkomt, maar die wel goed geoefend dient te worden.

Deel dit artikel