Starten van auto veroorzaakte de brand in Haarlemse parkeergarage(update!)

Deel dit artikel
Haarlem - De Damstraat in Haarlem is dinsdagavond ontruimd in verband met een brand in parkeergarage de Appelaar.

Schouwburg Philharmonie, waar op het moment van de brand net een voorstellign was begonnen, is ontruimd. Volgens geruchten staan er meerdere auto's in brand in een beveiligd deel van de garage. 

In dat deel staan voertuigen van justitie. De brandweer kan het deel waar de auto's staan nog niet bereiken door de enorme rook en hitte. Het deel van het Philharmonia wordt nu ontruimd.

Om 21:30 heeft de brandweer opgeschaald naar een zeer grote brand, GRIP 3. Er komt nog steeds dikke zwarte rook uit de parkeergarage en er staan meerdere auto's in brand op de 2e verdieping van de parkeergarage.

Update 22:16:
Volgens ABRadio kan de brandweer nu pas echt beginnen met het bestrijden van de brand. Nog steeds komen er dikke rookwolken uit de garage en er zijn inmiddels grote afzettingen rondom de parkeergarage. Meerdere mensen zijn bang voor het verlies van hun auto. De bluswerkzaamheden gaan nog enkele uren duren en volgens getuigen zijn er meerdere getuigen tientallen auto's verloren. Ook het hotel tegenover de uitgang van de garage is inmiddels ontruimd. De Grote Markt is ter hoogte van Restaurant Stempels volledig afgesloten.

Update 22:45:
De omwonenden en eigenaren van auto's zijn opgevangen in het Ambassador City Hotel en in het geval dat de brandbestrijding nog lang gaat duren krijgen deze mensen een slaapplek bij Van der Valk.

Update 23:00:
Brandweer en politie overwegen inmiddels om de gehele Damstraat te ontruimen en alle horeca te laten sluiten. De brandweer heeft besloten om de parkeergarage te laten vollopen met water omdat ze niet in staat zijn de parkeergarage te betreden in verband met instortingsgevaar.

Update 23:30:
De persvoorlichter van de veiligheidsregio Kennemerland heeft zojuist gemeld dat de brand niet is ontstaan in het afgesloten deel van de rechtbank.

Update 23:33:
De brand is nog altijd niet onder controle, mocht de brandbestrijding langer gaan duren dan zijn er slaapplekken beschikbaar in een hotel in Haarlem-Zuid.

Update 23:47:
In café Brinkmann is inmiddels een informatiepunt opgesteld door de gemeente van Haarlem.

Update 23:54:
De brandweer verwacht dat men de hele nacht bezig is met het blussen van de brand. De brandweer gaat de garage gedeeltelijk vol laten lopen met water om zo de temperatuur te laten dalen. De temperatuur is namelijk nog te hoog om de garage te betreden. Inmiddels zijn er al meerdere blusploegen opgeroepen om de huidige ploegen af te lossen.

Update 00:14:
Op NOS Nederland1 zijn nu beelden van de brand.
Bij het Philhamonia en de Toneelschuur zijn in totaal ongeveer 500 mensen geëvacueerd.

Update 00:20:
De brandweer haalt inmiddels water uit het Spaarne en heeft waterkanonnen opgesteld bij de in- en uitgangen van de parkeergarage.

Update 00:25:
De gemeente heeft een persconferentie aangekondigd. De brandweer verwacht nog de hele nacht bezig te zijn met het blussen van de brand.

Update 00:48:
De burgemeester van Haarlem is inmiddels onderweg voor de persconferentie. Aangezien de burgemeester vanuit Zeeland moet komen kan dit even duren.

Update 00:57:
Zojuist is bekend gemaakt dat de persconferentie niet meer doorgaat.

Update 01:11:
Volgens Radio Noord-Holland staan er ongeveer 275 auto's in de parkeergarage. De gedupeerden zijn inmiddels aangekomen bij het hotel in Haarlem-Zuid waar zo'n 100 kamers beschikbaar zijn voor hen.

Update 10:24 persconferentie:
Woensdagochtend verteld de burgemeester een persconferentie over de brand. “De brand is in een auto ontstaan bij het starten, vervolgens hebben hitte en rookontwikkeling de brandweer dermate ernstig gehinderd dat de brand al snel uitbreidde naar naastgelegen auto's. In de garage bevonden zich zo'n 275 auto's. Om half 3 heeft de brandweer het sein brandmeester kunnen geven.”
Jur van Lieshout vervolgt: “De brand is begonnen op de parkeerlaag -2 van de garage. Omdat we door de rook en hitte niet bij de brandhaard konden komen heeft het vuur redelijk vrij spel gehad. De waterwinning was geen probleem.”
De burgemeester gaat weer verder: “Om de parkeerlaag -2 te bereiken moeten we nog een dag wachten. Alles moet eerst nog worden weggepompt voordat wij verder kunnen kijken naar de auto's. Politie en OM zullen dan ook hun onderzoek starten. De brandweer heeft uit voorzorg twee hotels, twee theaters en een aantal woningen en restaurants ontruimd. De gemeente heeft in totaal ruim 80 mensen opgevangen in het hotel in Haarlem-Zuid.
Voor publieksinformatie kunt u bellen met 023 511 5566. Met vragen over verzekeringszaken kunt u bellen met 0570-783460.

Update 11: 50:
De temperatuur in de garage is nog altijd te hoog om de garage te betreden. Wel is inmiddels bekend dat er bij de brand 26 auto's zijn verwoest en tientallen andere auto's raakten beschadigd. De reden dat de temperaturen zo hoog hebben kunnen oplopen is dat er in de garage geen sprinklers aanwezig waren, dit is niet verplicht.

GRIP = Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure.

Rechtstreekse verslaggeving klik hier!

RTV Noord Holland

Twitter foto

Foto's met dank aan: www.bvanderboom.nl & www.hillegom112.web-log.nl & www.robingansner.nl

Deel dit artikel