112Groningen.nl

Twitter />
Rechtzaak tegen veertien verdachten in omvangrijk wapenhandel-onderzoek ‘Ultegra’ gestart
17-05-2021, 112Groningen.nl & Openbaar Ministerie (OM)

Rechtzaak tegen veertien verdachten in omvangrijk wapenhandel-onderzoek ‘Ultegra’ gestart


Noord-Nederland - Vandaag start bij de rechtbank Leeuwarden de rechtszaak tegen veertien verdachten in een omvangrijk onderzoek naar grootschalige wapenhandel.
Het criminele samenwerkingsverband dat de veertien verdachten vormden richtte zich op (internationale) handel in vuurwapens, munitie en explosieven, incassofraude, oplichting en verduistering, mensenhandel en geweldsdelicten. De organisatie verkocht wapens en explosieven aan onder meer een groepering in België dat op grote schaal handelde in verdovende middelen.


Kringloopwinkel
Het criminele samenwerkingsverband (CSV) gebruikte de privéwoning van een van de hoofdverdachten en een kringloopwinkel in Oosterwolde als uitvalsbasis. ‘Core-business’ was de (internationale) handel in vuurwapens, munitie, explosieven en handgranaten, dat werd geïmporteerd uit onder andere Kroatië.


‘Broeders’
Volgens de recherche deed de structuur en de omgang van de deelnemers onderling sterk denken aan 1% MC’s. De leden spraken elkaar aan met ‘broeder’. 

De hoofdverdachte – een 35-jarige man uit Oosterwolde – gaf alle opdrachten en dwong respect af met geweld tegen de leden, die samenkwamen in de met camera’s behangen woonboerderij van de Friese hoofdverdachte. Uit politieobservaties bleek dat CSV-leden hier dagelijks bijeenkwamen, vanaf november 2019 werd de kringloopwinkel de nieuwe uitvalsbasis van de groepering.


‘Stukje ijzer’
De zaak startte september 2018 na informatie aan het Team Criminele inlichtingen (TCI) dat de Friese hoofdverdachte vuurwapens uit Tsjechië liet komen en die verhandelde. De TCI kreeg ook informatie dat een Groningse medeverdachte handelde in vuurwapens die hijzelf uit zijn geboorteland – het voormalige Joegoslavië –  haalde. 

Tijdens getapte gesprekken gebruikten de verdachten versluierd taalgebruik, waarbij ze voor wapens woorden gebruikten als ‘stukje ijzer’ (wapen), ‘snelle’ (een automatisch vuurwapen), ‘kleine’ of ‘hand’ (een handvuurwapen), ‘AK’ (een Kalasjnikov), ‘eieren’, ‘appels’, ‘peren’ of ‘Kindersuprises’ (handgranaten), ‘buis’/‘rioolbuis’ (een raketwerper), ‘de was doen’ (iets verbergen/verstoppen) en ‘vieze was doen’ (verboden/strafbare goederen).


Zelfkant
De veertien Ultegra-verdachten komen uit Oosterwolde, Hoogeveen, Marum, Leeuwarden, Stadskanaal, Roosendaal en Groningen. Drie medeverdachten komen uit Slovenië, Kroatië en Servië. Een van de verdachten was wapendeskundige bij Defensie, en had ervaring met het fabriceren en aanpassen van wapens, explosieven en ontstekers. 

De verdachte uit Oosterwolde wordt gezien als spil in de vuurwapenhandel. Samen met de Sloveense verdachte vormde hij de kern van het criminele samenwerkingsverband. De hoofdverdachte uit Oosterwolde omringde zich met personen die aan de zelfkant van de maatschappij leefden. In ruil voor hun diensten bood hij hen houvast in de vorm van eten en onderdak. Nieuwkomers werd in enkele gevallen grote verdiensten in het vooruitzicht gesteld, maar waren vervolgens niet vrij om de organisatie te verlaten.


Wapen-‘stash’
Bedrijven die op naam stonden van de verdachten werden gebruikt voor incassofraude, oplichting en verduistering. Voertuigen, telefoons en tankpassen werden op naam gezet van deze bedrijven. 

Na enkele maanden onderzoek kreeg de recherche zicht op een wapen-‘stash’ in een loods op een bedrijventerrein in Groningen. Bij doorzoeking werden daar een grendelgeweer van het merk Steyr, een grote hoeveelheid munitie van diverse kalibers, een stroomstootwapen, een magazijn voor een vuurwapen, transportkokers voor handgranaten en een blok springstof gevonden.


Belgische onderzoeken
Door het onderzoeken van autoritten naar België door de Ultegra-verdachten, is zicht gekomen op de handel in wapens, munitie en explosieven met een criminele organisatie in België. 

Deze organisatie hield zich bezig met grootschalige cocaïnehandel, voornamelijk in de regio Antwerpen, waarbij het gebruik van geweld en vuurwapens niet werd geschuwd. De Belgische bende heeft gevels van woning beschoten en handgranaten gebruikt.
 
Bij doorzoekingen in België zijn wapens, ontstekers en ander wapentuig aangetroffen met daarop DNA van meerdere Ultegra-verdachten. Op de telefoon van de hoofdverdachte stonden foto’s van vijf handgranaten, die werden aangetroffen in België tijdens doorzoekingen; de serienummers kwamen overeen.


Pseudokopen
Op 20 januari 2020 en op 27 februari 2020 zijn er twee pseudokopen gedaan door politiemedewerkers bij de Ultegra-verdachten. Bij de eerste pseudokoop is een semiautomatisch scherpschuttersgeweer gekocht. Bij de tweede aankoop werden twee automatische vuurwapens en een raketwerper gekocht. 

De onderhandelingen erover werden gevoerd door de hoofdverdachte via Telegram. De raketwerper werd niet geleverd, de automatische wapens wel.


Doorzoekingen
Na de aanhoudingen van de hoofdverdachten op 27 februari 2020 zijn doorzoekingen verricht waarbij vuurwapens, munitie en explosieven zijn gevonden. 

Bij de hoofdverdachte werden meerdere wapens gevonden; onder de overkapping bij de woning in Oosterwolde lag bijvoorbeeld een doorgeladen Zastava M57-handvuurwapen, gereed voor gebruik. Bij een verdachte uit Marum werd in zijn slaapkamer een CZ99-handvuurwapen gevonden met een vol magazijn met 9mm-patronen. In een loods in Groningen werd een Steyr M1888/05 aangetroffen, honderden patronen in diverse kalibers, een stroomstootwapen en een explosief.


Slagpijpjes
Bij een verdachte werd in zijn woning in Leeuwarden een omgebouwd gaspistool gevonden waarmee patronen volautomatisch konden worden afgevuurd, diverse soorten munitie, slagpijpjes voor explosieven, zogeheten airsoftwapens en nabootsingsvuurwapens, een boksbeugel en een vlindermes. 

Tijdens de doorzoeking op 27 en 28 februari werd in de kringloopwinkel in Oosterwolde in een kluis een revolver aangetroffen en boven plafondplaten een zakje met veertig patronen van het kaliber dat is geschikt voor Kalasjnikovs.


Poseren met wapens
De bende liet met geweld gezag gelden binnen en buiten het criminele milieu. Zo werd vanwege een conflict over drugs een handgranaat gehangen aan de deur van een tegenstander. De recherche heeft foto’s en video’s gevonden waarop verdachten poseren met vuurwapens.


Vandaag is bij de rechtbank in Leeuwarden de rechtszaak tegen de veertien verdachten gestart. In totaal zijn er voor deze zaak zestien zittingsdagen uitgetrokken.
 
 

   
Archief
Vandaag, zondag 20 juni
Fietser ten val bij eenzijdig ongeval in Groningen
Gisteren, zaterdag 19 juni
Alarm in oude gemeentehuis Hoogezand gaat urenlang af
Bedrijfswagen belandt op zijkant bij ongeval in Veendam
Politie beëindigt feest in nachtclub Groningse binnenstad
Aardbeving met kracht van 2.3 bij Stedum
Goederen weggenomen tijdens inbraak bij VV Grijpskerk
RIVM telt 6 nieuwe besmettingen in gemeente Groningen, 17 in provincie
Zuidelijke ringweg dit weekend deels afgesloten vanwege werkzaamheden
Brandweer Groningen herdenkt omgekomen brandweermensen (Video)
Automobilist raakt van de weg en belandt in greppel in Noordhorn
Man(24) aangehouden na ongeval N46 Eemshavenweg bij Zuidwolde (Video)
Automobilist raakt van de weg bij Kropswolde
Wateroverlast na hevige regenbui, cavia`s zwemmen
Problemen riolering Nieuw Vredenhoven na plensbui
Nacontrole Lager der Aa Groningen
vrijdag 18 juni
Tractor helpt brandweer met blussen in Roden (Video)
Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter
Twee flessengooiers Noorderplantsoen krijgen gebiedsverbod van burgemeester
Werkstraf voor man die stopteken negeerde en botste met politieauto
Buitenbrand Oosterbroekweg Glimmen
Automobilist trapt verkeerde pedaal in en ramt o.a. een winkelpui (Video)
Scooterbestuurster met hoofdwond naar ziekenhuis na ongeval
Storing landelijke telefoonnummer brandweer
Persoon raakt te water naast UMCG
Sontbrug in Stad 20 minuten in storing
`Het is verschrikkelijk`; Niks over van monumentale boerderij (Video)
‘Twee nieuwe besmettingen in gemeente Groningen; 11 in provincie’
Fietser gewond bij botsing met automobilist in Hoogkerk
Stadjer (25) opgepakt voor drugshandel; politie vindt 10 kilo cannabis in woning
Code oranje, niet vanwege voetbal maar vanwege zware onweer
Wethouder Chakor neemt rust na zien dodelijke steekpartij Hoogkerk
Zeilboot zinkt in Winsum: `Redden wat er te redden was`
Fietsster valt op hoofd na botsing , 1 doorrijder
Stroom- en drinkwaterstoring Westerkwartier voorbij
Kind aangereden op skeelers, ernstig gewond naar ziekenhuis (Video)
Nog één coronapatiënt in Gronings ziekenhuis; geen IC-opnames meer
Wateroverlast in Peize
donderdag 17 juni
Uitslaande brand verwoest boerderij uit 1870 in Nieuwolda (Video)
Auto belandt op kant op N980 Oldekerk
Groepen jongeren met elkaar op de vuist gaan bij zwembad Ten Boer
Garantieregeling Evenementen van start
78 km/u te snel bij Annen, rijbewijs kwijt
Nacontrole bij AZC in Te Apel
Groot mes gevonden na controle scooterrijder
Gewelddadige overval op tankstation in Bellingwolde (update)
Jeugd Groningen speelt games met de politie (Video)
Acht nieuwe besmettingen in gemeente Groningen; zeventien in provincie
D66 wil huurwoningen bouwen op brandweerkazerne en voormalige gemeentewerf in Haren
Gestrande telekraan op A7 bij Sappemeer
Ongeval na keren op de weg Eltjo Ruggeweg
Landbouwvoertuig in brand nabij Overschild
Ongeval letsel Hoendiep Groningen
Brandgerucht Kanaalweg Appingedam
Aangifte tegen Havos Vastgoed om soap rond fietsen
57 km/uur te hard op de A7 bij Westpoort
112GroningenDag opnieuw afgelast, nieuwe datum bekend (Video)
woensdag 16 juni
Standbeeld van Martin Koeman onthuld bij stadion FC Groningen
Brandweer doet nacontrole na brandgerucht in Beerta
Fietser raakt gewond bij aanrijding op N355 bij Zuidhorn
Bermbrand in Termunten snel onder controle gebracht
GGD: “Aantal besmettingen in onze regio blijft dalen”
‘Mondkapjesplicht en thuiswerkadvies vervallen als anderhalvemeterregel gewaarborgd is’
RIVM telt 6 nieuwe coronabesmettingen in gemeente Groningen, 15 in provincie
Wat kost een makelaar?
Jubileumshirts FC niet op tijd voor viering 50ste verjaardag
Brandweerman Henk Jongsma 50 jaar
Fietser raakt licht gewond bij ongeval met automobilist op Zuiderweg
Persoon valt uit scootmobiel in Leek
Groningen HartVeilig (GHV) biedt gratis online reanimate cursus aan
Vakantiereizen naar meer Europese landen mogelijk, maar ga wijs op reis
dinsdag 15 juni
Slapend persoon op surfplank gooit tas in gezicht van medewerker Handhaving
Porsche Cayenne in beslag genomen door de politie
Tynaarloër die huis buurman binnenreed: 'Ik werd al een tijdje getreiterd'
'Drugswoningen' in Veendam en Wildervank op slot gegooid
'Overval' bij Simplon Boterdiep Groningen blijkt loos alarm (Update)
Rechter: neersteken vrouw (19) om haar telefoon was poging tot moord
Besmettingen in Groningen afgelopen week meer dan gehalveerd
Werkstraf voor diefstal tijdens werktijd
OM eist cel en behandeling voor dreigen met brand
OM eist tbs voor verwarde vrouw wegens gijzelen hulpverleenster
Opnieuw incident op buslijn 73 Ter Apel; chauffeurs zijn agressie asielzoekers zat
Bestelwagen kapot gereden onder viaduct Berlagebrug (Video)
Eis: celstraf Muntendammer voor neersteken toeschouwer vechtpartij
Wachttijden voor een brugopening door defecte afstandsbediening
Rookmelders gaan af in gebouw aan W.A. Scholtenstraat, tien appartementen ontruimd
Ongeval letsel Professor Uilkensweg (Video)
Vier nieuwe besmettingen in gemeente Groningen, 14 in provincie
Agent uit Stad vrijgesproken voor kilo coke; wel twee andere veroordelingen
Fietsster wordt geschept door automobiliste en raakt gewond (Video)
GroenLinks wil opheldering over rol corrupte politiemedewerker bij cameratoezicht in Stad
Onderzoek naar dodelijk ongeval N34 afgerond (Video)
Gewonde man aangetroffen na afgaan rookmelder (Video)
Matrasbrand Singelhorn Grijpskerk
Rokende auto laat brandweer `Stad` uitrukken

Timpweg Raamdecoratie Groningen
Eerste Hulp Ben Jij
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen