112Groningen.nl

Twitter />
Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video)
07-11-2020, 112Groningen.nl fotografen

Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video)


Haren - Een grote uitslaande brand heeft zaterdagmiddag een gymzaal bij een basisschool aan de Mellensteeg in Haren compleet verwoest.
Omstreeks tien voor twaalf werd de brand opgemerkt door een toevallige voorbijganger. Deze heeft meteen de hulpdiensten gealarmeerd voor de brand. Bij aankomst van de eerste tankautospuit van de vrijwillige brandweer van Haren was de brand al uitslaand aan de linker achterkant van de gymzaal. Op dat moment werd er door de brandweer meteen opgeschaald naar 'middelbrand'. Dit houdt in dat er een tweede tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse komen. 
 

Brandweerlieden zijn de brand meteen vanaf buitenaf gaan bestrijden met meerdere stralen lage druk. Al snel kwam er ook dikke bruine rook onder de dakrand vandaan, waarop de brandweer heeft besloten het pand niet meer te gaan bestreden vanwege de gevaarzetting. Van buitenaf werd er alles aan gedaan om de brand onder controle te brengen. Binnen enkele minuten kwam er uit elke opening van de gymzaal forse rookontwikkeling. 


De brandweer heeft op dat moment besloten om tijdelijk te stoppen met het actief blussen van de brand, en te wachten op het moment dat er een gat in het dak werd gebrand. Toen er eenmaal een gat in het dak kwam, ging het snel. De brand sloeg uit alle kanten uit de gymzaal. De gymzaal brandde aan alle kanten volledig en de vlammen werden steeds heftiger. Ook de rookontwikkeling werd steeds forser en donkerder. 


Muren ingestort
Met behulp van een hoogwerker werd de brand vanuit de lucht geblust en geanalyseerd. Omstreeks kwart over één stortte een zijmuur van de gymzaal in. Enkele minuten later stortten ook andere kleinere muren in de gymzaal in. Nadat een aantal muren waren ingestort, nam ook de forse rookontwikkeling langzamerhand af. Hierdoor kon de brandweer de brand sneller en beter bestrijden. 


Gecontroleerd laten uitbranden
Om kwart voor twee kwam de brandweer met het besluit om de gymzaal gecontroleerd uit te laten branden. Dit houdt in dat de brandweer niet meer actief gaat blussen, maar de brand zichzelf langzaam laat doven. Rond drie uur meldde de brandweer dat men de brand ging nablussen. De brand was onder controle en de brandende resten werden vanaf een afstand nageblust. Sloopwerkaamheden waren om 18:00 uur afgerond.


Deel gymzaal gesloopt
Een mobiele kraan kwam ter plaatse om een deel van de gymzaal uit elkaar te trekken. Hierdoor kwamen brandhaarden vrij te liggen, zodat deze ook geblust konden worden. De kleedkamers, die aan de gymzaal vastzaten, waren als eerste aan de beurt voor de mobiele kraan. 'Dit is een grote ruimte waar veel spullen zitten opgeslagen, dit kan dus als eerste weer gaan branden. Om dat te voorkomen beginnen we met het slopen van de kleedkamers', meldt één van de  brandweermannen. 


Plaats delict bewaakt
De brandweer kon omstreeks half zes vanavond inpakken en terug naar de kazerne. Inmiddels zijn er rondom de gymzaal hekken geplaatst om mensen op afstand te houden. De komende nacht zal de plek van de brand worden bewaakt door een speciaal team van de beveiliging. De politie zal zondagmorgen onderzoek gaan doen naar de exacte oorzaak van de brand. De omgeving rondom de gymzaal is een 'plaats delict' en wordt daarom bewaakt. 


Getuigenoproep
Heeft u iets verdachts gezien, gehoord of heeft u informatie dat mogelijk van belang kan zijn in het onderzoek naar de oorzaak van de brand? Meldt dit dan bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Ook kunt u anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000.
 
 Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video) Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video)
Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video) Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video)
Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video) Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video)
Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video) Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video)
Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video) Overzicht in beeld: Grote brand verwoest gymzaal in Haren (Video)
Archief
maandag 23 november
Wedde in rouw, meisje(12) overleden bij brand (Persbericht)
Fataal ongeluk van 8 maart in Haren: Ramon & Tim overleden toen
Sprake van persoonsverwisseling bij ontvoering
Dag update Corona & 128 nieuwe coronabesmettingen in de provincie
Drie 737-toestellen KLM weer vertrokken
Ongeval Haulerwijksterweg bij Eén (Video)
Aanhoudingen voor grootschalige internetfraude
zondag 22 november
Slachtoffer woningbrand bij Wedde is meisje(12)
Schuur uitgebrand bij Ter Apel
Ravage in Wedde is groot bij daglicht, nog 1 vermiste (Video)
Drie KLM-toestellen op Eelde tijdelijk terug naar Amsterdam
Kleine keukenbrand bij Musselkanaal
Bestuurder botst op voorganger op A7
Vermiste hond na woningbrand bij Wedde is terecht (update)
Persoon vermist na uitslaande brand Lageweg in Wedde (Video)
Drie gewonden: Auto tegen boom op Popdijkemaweg (Video)
Stroomstoring treft 9 huishoudens in Eelde
Dag update Corona & 34 nieuwe coronabesmettingen in gemeente Groningen
zaterdag 21 november
Brandweer leeft mee met Utrechtse collega’s na overlijden brandweerman
Forse brand in bouwcontainer snel onder controle in Tolbert
Vrouw(21) komt om het leven na ongeval (Video)
Boeren steunen FC Groningen bij Euroborg (Video)
Treinsteward Arriva ernstig gewond na duw van dronken man
Scholen schorsen honderden leerlingen voor wapenbezit: 'Stijging is ongekend'
Heftruck gekanteld tijdens werkzaamheden, bestuurder raakt gewond
RIVM telt 35 nieuwe besmettingen in gemeente Groningen, 122 in provincie
Politie opent jacht op drugscriminelen in Drenthe en Groningen en verwacht daarmee 'aanstormend tal...
Automobilist aangehouden na achtervolging met hoge snelheid
Klein gaslek na werkzaamheden in tuin
Onderzoek na tonen wapens in televisieprogramma
Vuurbol boven Stad gezien (Video)

Timpweg Raamdecoratie Groningen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas Meijering Koeriersdienst
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen