Oogtv: `Via de camera zag ik dat onze achtergevel helemaal in brand stond` (Video)

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – De schade is groot bij verschillende bedrijven aan de Leningradweg. Het bedrijf Soundmasters lijkt het zwaarst getroffen te zijn.

“Ik klink misschien vrij normaal, maar van binnen ben ik helemaal kapot en de emoties buitelen over elkaar”, vertelt Rob Boetes van het bedrijf Soundmasters. “Hoe groot de schade is? Dat weten we niet. Gisteravond mochten we ons gebouw niet meer in, en ook vandaag is dat niet mogelijk. Ook omdat de brandweer vanmiddag nog aan het blussen is geweest in ons bedrijf. Maar als ik voor het pand sta, dan kan ik de conclusie eigenlijk wel opmaken dat het er heel slecht uit ziet, dat alles weg is.”

“Het ging heel snel”
Boetes hoorde zaterdagavond al vrij snel van de brand. “De brand begon bij de ijzerwarenwinkel. Ik ben toen gelijk gaan kijken via onze bewakingscamera’s. Toen was er nog niets aan de hand. Vijf minuten later zag ik dat onze achtergevel helemaal in de brand stond. Toen is het heel snel gegaan, in sneltreinvaart.” Soundmasters is een bedrijf, actief in de evenementenbranche, en verzorgt onder andere licht en geluid op feesten en partijen. “We waren net zes, zeven weken weer hard bezig, na de coronacrisis. In het bedrijf lag ook veel apparatuur opgeslagen. Dat zijn we waarschijnlijk allemaal kwijt. Maar… het zijn materialen. Er zijn gelukkig geen mensen gewond geraakt.”

“De draad snel weer oppakken”
Toch wil Boetes de draad snel weer oppakken. “Gisteravond is ons direct hulp toegezegd. Collega’s hebben aangegeven dat wij apparatuur mogen lenen. Dus dat is super. Daarmee denken we de afspraken die we hebben staan ook na te kunnen komen. De komende periode zullen we vanuit huis werken, en we hopen de draad weer zo snel mogelijk op te pakken. Gelukkig zitten al onze gegevens ook in de Cloud.”

Silke Drent: “De brandweer zei tegen mij, ga er maar vanuit dat alles afbrand”
Silke Drent is eigenaar van de bedrijven Ligger en Sitecrew. “Ook wij zitten aan de Leningradweg”, vertelt Drent. “Aan de voorzijde lijkt het klein, maar de panden lopen behoorlijk ver naar achteren, richting de Emdenweg. Of ik geschrokken ben? Ik denk dat ik heel veel geluk heb gehad. De brandweer zei gisteravond tegen mij, ik geef je weinig hoop, waarschijnlijk brandt het tot de grond toe af. Dat vertelden ze op een hele rustige manier, en eigenlijk was die communicatie wel heel prettig en eerlijk. Maar het pand staat er nog, er is flink wat schade, maar het had allemaal veel erger af kunnen lopen.”

“Een collega wilde nog een computer uit het kantoor halen”
Drent hoorde zaterdagavond rond 20.50 uur van de brand. “Ik zat thuis op de bank en ik werd gebeld door een medewerker. Hij had net 112 gebeld en belde mij daarna. Hij zei dat de ijzerwarenwinkel in de brand stond. Ik ben toen als een idioot in mijn auto gesprongen en hier naar toe gescheurd. Achteraf was dat misschien niet zo slim. In ons pand was het toen al verschrikkelijk warm. Een collega wilde nog naar boven, waar we onze kantoren hebben, om een computer te redden. Ik zei, laat maar zitten. Dat is veel te gevaarlijk.”

“De ramen liggen er uit, de planten zijn verbrand”
Uiteindelijk brandt het pand niet af. “Ik weet niet wat er gebeurd is, maar het lijkt wel alsof de wind wat gedraaid is waardoor wij de dans ontsprongen zijn. Toen ik afgelopen nacht wegging was het gebouw ook nog in tact. De brandweer heeft echter later een achtergevel er uit moeten slopen omdat er brand in zat. Wij hebben dat inmiddels gedicht met houten panelen. Ook zijn we druk bezig om alles schoon te maken, waarbij we hulp krijgen van een schoonmaakbedrijf. Boven, bij de kantoren, liggen de ramen er uit, is er veel roetschade en zijn de planten verbrand.”

“Ik ga niet sneu lopen doen”
Ook Drent is actief in de evenementenbranche. “We hebben zware jaren gehad waarbij we een omzetverlies hadden van 92%. Maar ik ga niet sneu lopen doen. En ja, ook deze brand sla je graag over, maar het is wat het is. Het is maar materiaal, en er is niemand gewond geraakt. En heel fijn is dat we al veel hulp hebben mogen ontvangen. Onze materialen hebben we allemaal naar buiten gebracht. Die kunnen we deels stallen bij een overbuurman. Hulp komt van alle kanten, dat is heel fijn.” Aldus Oogtv.nl.

 

Bron: Oogtv.nl

Foto's

Deel dit artikel

Video