Tips om luchtkwaliteit in huis te verbeteren

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Om veilig in of rondom Groningen te kunnen wonen, moet je verder kijken dan alleen naar de brandveiligheid of inbraakgevoeligheid van je huis. Wist je bijvoorbeeld dat de luchtkwaliteit van je woning ook van groot belang is?

Schone lucht is namelijk gezonder voor je lichaam én geest. Gelukkig kun je met een paar simpele tips de luchtkwaliteit in je huis verbeteren waardoor je letterlijk en figuurlijk meer ademruimte hebt.

Effect van ongezonde lucht op je gezondheid

Wat zo lastig is aan lucht in je huis is dat je het niet snel merkt wanneer er iets mee aan de hand is. Een slechte luchtkwaliteit in huis merk je vaak pas als je al ergens last van hebt. Is de lucht bijvoorbeeld te droog? Dan kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en zere ogen. Is er juist te veel vocht in de lucht te vinden? Dat merk je hoogstwaarschijnlijk aan je keel en misschien zelfs aan je longen. Je kunt er zelfs goed ziek van worden. Een slechte luchtkwaliteit heeft namelijk een negatief effect op je lichamelijke en mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren en om de kwaliteit goed in de gaten te houden.

Ventileren is van groot belang in huis

Zo is het bijvoorbeeld ontzettend belangrijk om regelmatig thuis te ventileren. Er is namelijk niets beter dan echte frisse lucht inademen. Doe dat door iedere dag een raampje open te zetten in de ruimtes waar je bent of door ventilatieroosters aan te schaffen die altijd open kunnen staan. Let wel goed op waar je precies woont. Op sommige plekken is de buitenlucht erg vervuild, bijvoorbeeld in een drukke stad of in de buurt van een industriegebied. In dat geval is het aan te raden om een luchtfiltersysteem aan te schaffen, bijvoorbeeld op de slaapkamer. Investeer ook in andere producten om meer frisse lucht binnen te krijgen. Op de website van Dr. Breathe Well vind je een aantal producten die je kunnen helpen met het verbeteren van de luchttoevoer, zoals neuspleisters en neusclips.

Koop luchtzuiverende planten voor luchtkwaliteit

Naast voldoende ventilatie en producten om de luchtkwaliteit en -toevoer te verbeteren, is het aan te raden om een aantal luchtzuiverende kamerplanten aan te schaffen. Veel mensen weten niet dat er veel planten zijn die de lucht in een ruimte kunnen zuiveren. Planten zorgen sowieso al voor extra zuurstof; er is echter nog een aantal kamerplanten dat nog net een beetje meer kan. Neem bijvoorbeeld Klimop (Hedera) en Aloë Vera; twee mooie groene planten die ook nog eens de lucht zuiveren van schimmels en chemicaliën. Ook de welbekende Graslelie zuivert de lucht van onder andere xyleen en benzeen. Maar: om daadwerkelijk effect te zien en te voelen van kamerplanten op de luchtkwaliteit moet je investeren in heel veel planten, anders is het effect verwaarloosbaar. Gelukkig zorgen planten er ook gewoon voor dat je woon- of slaapkamer lekker groen en sfeervol is.

Wierook en kaarsen? Voor luchtkwaliteit liever niet

Veel mensen steken regelmatig een kaarsje aan voor de gezelligheid. Het is met name in de herfst en de winter zo dat een paar kaarsen in huis extra sfeer en verlichting geven. Voor de luchtkwaliteit in je woning zijn kaarsen echter niet aan te raden. Het zijn met name geurkaarsen waar allerlei chemicaliën in zitten die vrijkomen wanneer je ze aansteekt. Wat je wel kunt doen, is gaan voor kaarsen die gemaakt zijn van bijenwas. Dit soort kaarsen bevatten minder chemicaliën waardoor ze de luchtkwaliteit minder aantasten. Heb je daarnaast regelmatig een stokje wierook aan? Wierook is net als geurkaarsen niet bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. Probeer het daarom tot een minimum te houden of ventileer nóg beter waar dat kan.

Maak met regelmaat schoon om stof te voorkomen

Heb je net gisteren schoongemaakt, zie je weer een laagje stof op de kast liggen. Stof komt in ieder huishouden voor; bij de één net iets meer dan bij de ander. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld hoe oud het huis is en of er huisdieren wonen die stof met zich mee brengen. Natuurlijk kan een klein beetje stof niet zoveels schade aanrichten. Wat je echter wel moet weten, is dat een dikke laag stof kan zorgen voor allergieën en andere gezondheidsproblemen. Stof heeft dus effect op de kwaliteit van de lucht in je huis. Daarbij is stof een ‘goede’ vanger van schadelijke deeltjes die erin blijven hangen. Denk aan roet of zelfs asbest. Daarom is het belangrijk om regelmatig schoon te maken om stof te voorkomen.

 

Foto's

Deel dit artikel