Schoorsteenbrand in Zevenhuizen snel onder controle

Deel dit artikel
Jelte Haumersen 112Groningen.nl & Niels Holterman

Zevenhuizen – De brandweer is vrijdagavond om 20:02 uur opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Haspel-boven (N979) in Zevenhuizen.

Toen de brandweer van Haulerwijk ter plaatse kwam hebben zij opgeschaald naar middelbrand. Dit hebben zij gedaan omdat de woning een rietenkap heeft. Een tweede tankautospuit uit Marum werd opgeroepen. De brandweer is met een ladder het dak opgegaan om de schoorsteen te checken en te vegen. De situatie was snel onder controle. De brandweer van Marum kon meteen weer retour net als de hoogwerker van brandweer Groningen.

 

Wat is een schoorsteenbrand

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt zegt Brandweer.nl. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

Foto's

Deel dit artikel

Video