Rechter: Afwijzen herbouw Welkoop Hoogezand onvoldoende gemotiveerd

Deel dit artikel
Archief foto's - 112Groningen.nl & RTVNoord (Bron)

De rechter vindt dat de gemeente Midden-Groningen onvoldoende motiveert, waarom Welkoop geen nieuw pand mag bouwen aan de Van Spilbergenkade in Hoogezand. Daar werd in 2017 het oude pand door brand verwoest, meldt RTVNoord.

De gemeente moet nu opnieuw kijken naar de herbouwplannen van de winkelketen in Hoogezand.

Al jaren conflict

Al een paar jaar zijn Welkoop en de gemeente Midden-Groningen in conflict over die herbouw. Tot op de dag van vandaag heeft dat gemeente het geweigerd, omdat ze op die plek woningen willen realiseren. Oneerlijk, vindt de winkelketen, die zegt recht te hebben op herbouw vanwege het zogenaamde overgangsrecht.

Simpel uitgelegd: als je gebouw verloren gaat door een calamiteit, mag je het herbouwen. Ook al is dat niet meer mogelijk vanwege een nieuw bestemmingsplan. Het nieuwe gebouw moet dan wel ‘qua oppervlakte, aard en omvang’ hetzelfde zijn als het oude gebouw.

Dat laatste is de kern van de discussie. Want volgens de gemeente gaat de winkelketen er op vooruit met het nieuwe en modernere gebouw. Ook is de vloeroppervlakte van de winkel groter: zo’n honderd vierkante meter.

De winkelketen is het niet met de gemeente eens en vindt het nieuwe gebouw vergelijkbaar met het oude. Bovendien is het gebied waar gebouwd wordt zo’n tien vierkante meter kleiner dan het afgebrande gebouw

De rechter gaat nu mee in de beredenering van de winkelketen, want zo is de toename van winkelruimte ‘zeer gering’, stelt de rechter. Ook is er ‘geen spraken van een intensivering’ van de winkel.

Lees het volledige artikel verder op: RTVNoord

Zie ook: archief item

Foto's

Deel dit artikel