112Groningen.nl

Twitter RSS
Fakkeloptocht door binnenstad Groningen (Video)
15-01-2016, Martin Nuver & Patrick Wind & Ingrid van den Berg, persvoorlichting Milieudefensie

Fakkeloptocht door binnenstad Groningen (Video)


Groningen - In Groningen protesteren vanavond ruim 500 mensen tegen de gaswinning in Groningen. Zij lopen mee in een fakkeltocht door het centrum van Groningen.

 Een aantal Kamerleden loopt mee, eerder op de dag spraken zij met bewoners die ernstig gedupeerd zijn door de gaswinning. Naast Groningers lopen er ook een aantal mensen mee uit andere delen van Nederland.

 

Het is de tweede keer dat Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging (GBB) een fakkeltocht organiseren tegen de gaswinning in Groningen. De eerste keer was in december 2014. Aanleiding vandaag is het besluit van minister Kamp van december om maximaal door te gaan met de gaswinning in Groningen. Met een winningsniveau van 27 miljard m3 per jaar nemen de aardbevingen nog steeds toe in aantal en in sterkte, met grote schade en onacceptabele risico's voor de Groningers als gevolg. Minder gas winnen hoeft geen probleem te zijn voor de leveringszekerheid, als de regering volop inzet op het verminderen van de gasconsumptie.

 

Groningers zijn het zat

 

Huizen worden onbewoonbaar verklaard, scholen ontruimd en zeer veel huizen en gebouwen in de regio moeten worden verstevigd. Als er komend jaar nog steeds niet drastisch minder gas wordt gewonnen, neemt dat risico alleen maar toe. Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging: 'Veilig wonen moet honderd procent gegarandeerd worden. Ook voor Groningers. Dit kabinet en de NAM hebben niet onze veiligheid voorop staan, maar de miljarden die ze verdienen met de gaswinning. Dat heeft gezorgd voor veel verloren jaren. De winning moet op korte termijn terug naar minder dan 12 miljard m3, het veilige niveau volgens experts, vervolgens moet de winning planmatig snel naar nul.'

 

Actie voor duurzame toekomst

 

Naast Groningers lopen ook mensen uit andere delen van het land mee met de tocht. Zij steunende Groningers en willen dat Nederland zo snel mogelijk overstapt naar een volledig duurzame energievoorziening. Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: ' Na het klimaatakkoord in Parijs moet Nederland fikse stappen zetten. We moeten af van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas, alle huizen en gebouwen moeten energieneutraal'. Teuling benadrukte tijdens het protest hoe belangrijk het is dat mensen in actie komen: 'Wij moeten de handen ineen slaan, Groningers en niet-Groningers, en blijven protesteren. Dat actievoeren helpt hebben we de afgelopen jaren laten zien hier in Groningen. Zonder de protesten en acties van iedereen hier op het plein zou de gaswinning gewoon nog boven de 40 miljard m3 zitten, zoals in 2013 en 2014'.

 

 

Sbs

 

Oogtv

 

 Fakkeloptocht door binnenstad Groningen (Video) Fakkeloptocht door binnenstad Groningen (Video)
Fakkeloptocht door binnenstad Groningen (Video) Fakkeloptocht door binnenstad Groningen (Video)
Fakkeloptocht door binnenstad Groningen (Video)  

De laatste tweet wordt geladen..

112Groningen @ Twitter

Archief

Timpweg Raamdecoratie Groningen
101 BHV
De Rijbewijs Coach
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas BHV Store
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen