112Groningen.nl

Twitter RSS
Nederland in gedeeltelijke lockdown, mondkapjes verplicht
14-10-2020, Oogtv.nl (Bron) & Pixabay foto

Nederland in gedeeltelijke lockdown, mondkapjes verplicht


Landelijk - Het kabinet heeft dinsdagavond strenge maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Nederland krijgt in ieder geval de komende vier weken te maken met een gedeeltelijke lockdown. Daarnaast gaat er een mondkapjesplicht gelden.


“Ik denk dat veel mensen dezelfde ervaring hebben gehad als ik”. Met die woorden begint premier Mark Rutte (VVD) de persconferentie. “Mensen in je eigen omgeving die corona hebben. De afgelopen weken zien we hier steeds meer voorbeelden van. De sterk oplopende cijfers van de afgelopen dagen hebben ons er toe gebracht om met sterke en stevige maatregelen te komen.

 

We gaan naar een gedeeltelijke lockdown. Ik realiseer me dat de maatregelen pijn gaan doen, maar het is de enige manier. We moeten strenger zijn voor onszelf en voor ons gedrag. Voor alle bedrijven en sectoren die door de maatregelen geraakt worden zeg ik dat wij als kabinet klaar staan met steunpakketten.” Zegt Oogtv.nl.

 

 

Draaien aan knoppen om het virus kapot te slaan
Volgens Rutte zijn de maatregelen die af worden gekondigd gericht op het beperken van het sociaal-verkeer. “Voor het onderwijs gaat er niets veranderen. Daarvoor is het onderwijs te belangrijk. De afgelopen dagen hebben we gediscussieerd aan welke knoppen we moeten draaien om de sociale contacten beperken. Waar we de hamer het beste kunnen raken om het virus kapot te slaan.”

 

Horeca dicht
De maatregelen die per woensdagavond 22.00 uur gelden hebben onder andere grote gevolgen voor de horeca. “De komende vier weken gaat de horeca dicht. Dit geldt ook voor terrassen en coffeeshops. Eten afhalen mag wel en ook hotels mogen open blijven. De reden dat we hiervoor kiezen is dat de clusters in de horeca inderdaad beperkt zijn maar dat het gaat om grote groepen. Sommige clusters bestaan uit 380 personen.”

 

Streep door koopavonden
Het kabinet heeft daarnaast ook besloten dat de verkoop van alcohol in winkels, zowel fysiek als online, in de avonduren vanaf 20.00 uur niet meer mogelijk is. Ook de afhaalloketten van coffeeshops sluiten om 20.00 uur. “Daarnaast hebben we besloten dat er een streep wordt gezet door de koopavonden. Winkels met uitzondering van de supermarkten sluiten om 20.00 uur. Daarnaast hebben we gezien dat het soms te druk is in de winkels. Er gaat daarom een maximum gelden van het aantal bezoekers per winkel. Als we zien dat dit niet goed gaat kan besloten worden om een winkel te sluiten.

 

Groepsgroottes
Voorts worden de groepsgroottes aangepast. Er geldt een dringend advies om thuisbezoek te beperken tot 3 personen per dag. Buiten mag men maximaal in groepen van 4 mensen verblijven. “Binnen mogen maximaal dertig mensen bijeenkomen. Dit geldt dan voor bijvoorbeeld concertzalen en schouwburgen. Uitzonderingen zijn er voor bepaalde werksituaties. Wel doen we een beroep op de eigenaren om te kijken of dit verlaagd kan worden.”

 

Amateursport aan banden
Een andere maatregel treft de amateursport. “Publiek bij sportwedstrijden blijft verboden. Daarbovenop gaat gelden dat sporten in groepsverband voor 18 jaar en ouder waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden niet meer mogelijk is. Alle contactsport wordt dus verboden, sporten in een sportschool kan nog wel. Een uitzondering geldt ook voor de professionele sport en de activiteiten op Papendal. Voor jongeren onder de 18 geldt dat zij wel kunnen sporten maar dat competities zijn stilgelegd.”

 

Mondkapjesplicht in binnenruimtes en onderwijs
In Nederland gaat er daarnaast een mondkapjesplicht gelden. “Voor eens en voor altijd wil ik deze discussie beslechten. We hebben besloten dat het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht wordt in de openbare publieke binnenruimtes. Dit gaat ook gelden voor het onderwijs. Leerlingen en personeel in het onderwijs gaan vanaf het voortgezet onderwijs, en dus ook in het mbo, hbo en wo een mondkapje dragen.”

 

Zoveel mogelijk thuiswerken
Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen genomen. Zo zijn alle evenementen verboden. Voor doorstroomlocaties als musea en pretparken verandert er niets. Ook weekmarkten kunnen doorgaan. Bedrijven worden opgeroepen om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Deze oproep werd twee weken geleden ook gedaan maar heeft weinig resultaat opgeleverd. Vakanties naar oranje of rode gebieden in de wereld worden ernstig afgeraden. Vakanties in eigen land zijn wel mogelijk maar daarbij geldt de oproep dat mensen zoveel mogelijk op de plaats van bestemming blijven en uitstapjes beperken.

 

“Wees niet de eigenwijze Nederlander”
Rutte besluit de persconferentie met een boodschap aan iedereen. “Het is aan ons. Het is aan ons allemaal. Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees de realistische Nederlander die zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat moment is nu.”

Het effect van de maatregelen wordt over twee weken geëvalueerd.

 

 


   
Archief
dinsdag 27 oktober
Ramkraak in casino Boumaboulevard Groningen
Politie spoort bestuurder donkere BMW op in onderzoek naar dodelijk ongeluk in Haren
Vanaf donderdag corona snelteststraat in Groningen
Coronauitbraak bij woonzorgcentrum Maarsheerd
Personenauto schiet onder botsabsorber
Uitslaande brand bij Pieterzijl
Auto vliegt over de kop bij Ter Apel
Dag & week update : 10315 nieuwe COVID-19 besmettingen
Dader bioscoopmoorden krijgt tbs met dwangverpleging
Vuurwerkbom: Hond trekt baasje omver en raakt gewond
Fietser gewond na aanrijding met auto in Roden
Materiële schade bij ongeval Bauhaus
Aanvullingen op derde steunpakket corona
Ergün S. hoort vandaag zijn straf voor dubbele moord (Video)
Jongen(15) uit Groningen weer terecht
Jongens (15 en 16) opgepakt voor brandstichting
451 personen bekeurd voor het overtreden van de coronamaatregelen
Politie zoekt zes jongens na beroving in Lewenborg
Handhavers vinden lachgaspatronen in speeltuin
maandag 26 oktober
Gewonde bij forse brand in studentenhuis in binnenstad (Video)
163 mensen rijden te hard in `Het Westerkwartier`
Ook lachgas na 20.00 uur taboe binnen de Diepenring
37 huishoudens tijdelijk zonder gas
Nitraten en Cobra`s in beslag genomen
Dag update Corona & Lichte daling aantal ziekenhuisopnames in Groningen
Bedrijfsongeval in Tweede Exloërmond: 1 gewonde (Video)
Gewonde bij ongeval Heemweg Woldendorp
Twee gewonden bij ongeval Finsterwolde
Onvoorspelbaar verloop jaarwisseling
Theo Thijssenschool in Hoogezand deze week dicht
zondag 25 oktober
Forse schade na ongeval bij Ter Apel
Politiehelikopter zoekt naar auto bij Ter Apel
Schip vastgelopen bij een golfbreker op het Lauwersmeer
Corona update: landelijke en regionale cijfers
Nacontrole bij AZC Ter apel
Vlaggen halfstok bij Groningse politiebureaus voor omgekomen politieagent (Video)
Auto te water, bestuurder spoorloos
Meerdere dure flessen drank buitgemaakt bij inbraak drankwinkel in Selwerd (Video)

Timpweg Raamdecoratie Groningen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas Meijering Koeriersdienst
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen