112Groningen.nl

Twitter RSS
Experts helpen bij aanscherping corona-aanpak
01-09-2020, Rijksoverheid.nl Bron

Experts helpen bij aanscherping corona-aanpak


Groningen - De afgelopen maanden is in kaart gebracht welke lessen er tot nu toe te trekken zijn uit de bestrijding en aanpak van het coronavirus.

Op basis van gesprekken met meer dan 100 experts gaat het kabinet de corona-aanpak verder versterken. Belangrijke elementen daarin zijn: beter inzicht in de verspreiding van het coronavirus door testen en traceren, vaker specifieke, regionale of lokale maatregelen en zorgen dat iedereen deze uitzonderlijke tijd kan volhouden. Deze drie punten vormen de rode draad van het ‘lessons learned’ traject, zo schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer.

 

Op uitnodiging van het ministerie van VWS deelden de afgelopen weken meer dan honderd experts (medisch professionals, patiëntvertegenwoordigers, bestuurders, hoogleraren en ervaringsdeskundigen) hun adviezen ten aanzien van de COVID-19-bestrijding. De deskundigen bekeken 9 thema’s, zoals testen en traceren, de effecten van de intelligente lockdown en de publiekscommunicatie. Ook is gekeken naar de aanpak in andere landen. Op ieder thema zijn ideeën, adviezen en inzichten verzameld. Deze bijdragen gebruikt het kabinet om lessen te trekken en de corona-aanpak verder te versterken en verbeteren.“Tijdens de zomermaanden zagen we helaas een opleving van het virus. Deze toename maakt goed duidelijk hoe kwetsbaar de situatie is waarin we verkeren. We moeten ons voorbereiden op een tweede golf maar vooral: alles in het werk stellen om deze te voorkomen. Daarom is het belangrijk om te leren van wat we tot nu toe hebben gedaan. De inzichten én kritiek van alle experts hebben ons geholpen bij het scherp krijgen van wat beter kan. Zeer waardevol; daar gaan we dus mee aan de slag”, aldus minister De Jonge, die ook benadrukt dat beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en zorgen dat de zorg niet overbelast raakt de ankerpunten blijven in de huidige controlefase.

 

Les 1: goed inzicht

 

De lessen voor goed inzicht gaan over vroeg signaleren door testen en traceren en de informatie over de verspreiding van het virus voor een breder publiek beschikbaar stellen. Grootschalig testen en de inzet van bron- en contactonderzoek helpen bij het sneller en preciezer detecteren waar besmettingshaarden zitten. Het plan is om de testcapaciteit verder op te voeren en op meer plaatsen te gaan testen. Daarnaast wordt het dashboard uitgebreid met lokale en regionale informatie en de begrijpelijkheid van de informatie wordt verbeterd.

 

Les 2: gerichte maatregelen

 

Er is nu meer bekend over waar het virus zich bevindt en wat de bron van de besmetting is. Daarmee kan de aanpak ook specifieker. Dat helpt bij het beperken van nadelige economische en sociaal-maatschappelijk effecten. Het is essentieel om het virus lokaal op te sporen en met lokale maatregelen in te dammen. Dit sluit aan bij de les om zo precies en zo snel mogelijk in te grijpen daar waar het nodig is. Er zal daarbij meer aandacht zijn voor het begrijpelijk uitleggen van verschillen per regio.

 

Les 3: Gezamenlijk volhouden

 

Zolang er geen vaccin is, drukt het coronavirus een flink stempel op het dagelijks leven. Volhouden is daarbij cruciaal. Aan de experttafels werd aandacht gevraagd voor onder andere zorgprofessionals, mensen met een kwetsbare gezondheid, jongeren en werkenden die getroffen zijn door de maatregelen. Het kabinet blijft inzetten op begrijpelijke communicatie met meer zichtbare uitingen in de openbare ruimte en communicatie gericht op verschillende doelgroepen (bijvoorbeeld via TikTok). Ook wordt  helder uitgelegd dat reguliere zorg veilig verleend kan worden zodat mensen deze behandelingen niet mijden uit angst voor het virus of overbelasting van de zorg.

 

Meer informatie

 

De Kamerbrief: Kamerbrief lessons learned COVID-19.


De bijdragen van de experts en de verslagen van gesprekken staan op: www.rijksoverheid.nl/documenten-lessons-learned-corona.

 

 
Experts helpen bij aanscherping corona-aanpak  
Archief
zaterdag 19 september
Schietincident in Kiel-Windeweer: Negen aanhoudingen (Video)
Brandweervrijwilligers Stadskanaal onderscheiden
Twintig medewerkers en studenten UMCG met coronavirus besmet
Vrouw (48) uit Leens gearresteerd voor drugshandel
Dakbrand in Veendam
Twee auto's botsen bij Appingedam
Containerbrand in Groningen
Politiehelikopter geland bij P+R Haren
Pan op vuur zorgt voor evacuatie appartementen
Driebondsbrug tot nader order gestremd voor deel scheepvaart
Kind geschept door automobilist
Aanhanger met oude brandweerauto geschaard op A7 (Video)
Appartementen in Veendam kort ontruimd na melding gaslek
vrijdag 18 september
Bestelbus in lichterlaaie nabij Blijham
Getuigen gezocht van straatroof Jaagpad
Nieuwe regionale maatregelen om het virus in te dammen
Uitslaande brand Hugo de Grootstraat in Oude Pekela (Video)
Aantal nieuwe besmettingen in gemeente breekt opnieuw record
Auto en fietser botsen op de Peizerweg
Voormalig inspectieschip keert terug naar haven Delfzijl
Auto botst achterop bestelbus bij Muntendam
Storing Driebondsbrug zorgt voor enige verwarring (Video)
Motor in lichterlaaie Viaductstraat Groningen (Video)
donderdag 17 september
Vrouw op fiets door rood en raakt auto
Vrouw op bakfiets geschept bij S.O.J. Palmelaan
Vier verdachten mishandeling vrouw langer vast
Vertraging op A7 door kapotte vrachtwagen
Misdrijf uitgesloten: Stoffelijk overschot van man(84) gevonden (Video)
Meppeler veroordeeld tot 10 jaar en tbs
Zwaar beschadigde auto na ongeval N7/ Europaweg
Landelijke telefoniestoring bij 09008844 voorbij
E-bikes: Kom zaterdag 19-09-20 naar Winsum !

Timpweg Raamdecoratie Groningen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas Meijering Koeriersdienst
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen