112Groningen.nl

Twitter RSS
Oplichters actief via babbeltruc
30-10-2018, Politie facebook

Oplichters actief via babbeltruc


Bedum - Maandagavond is er in Bedum een melding geweest van een dame die zich voordeed als een medewerkster van Enexis Netbeheer.

Bewoners vertrouwden het niet en hebben na die tijd met Enexis gebeld. Enexis vertelde hun dat ze geen controles gepland voor dit adres. Helaas is de dame in kwestie later niet meer aangetroffen.

 

Helaas zijn het vaak ouderen die slachtoffer worden van babbeltrucs. Oplichters en dieven proberen ze van alles op de mouw te spelden met maar één doel: binnenkomen en ze iets afhandig maken. Soms voelen slachtoffers dat er iets niet in de haak is, maar vinden het onbeleefd om iemand niet te woord te staan of binnen te laten. Dring er bij uw ouders of grootouders op aan om nooit onbekenden binnen te laten, hoe onaardig ze dit misschien ook vinden.

 

De mooiste smoesjes

 

Oplichters zijn er in alle soorten en maten: van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, van man tot vrouw en van jong tot oud. Kortom: ze zijn vooraf niet te herkennen. Ze kunnen aanbellen en zich voorstellen als medewerkers van de thuiszorg of energiebedrijf of als nieuwe buur. Ze kunnen om hulp vragen, bijvoorbeeld geld voor benzine of een taxi, maar het kan ook zijn dat ze iets willen aanbieden. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze ook vaak geloofwaardig. Ze willen maar een ding en dat is binnenkomen. Eenmaal binnen zorgt de dader – soms zijn het er meer – dat de bewoner wordt afgeleid. Als hij of zij weer weggaat, zijn vaak ook de bankpas, het geld en de sieraden verdwenen.

 

Wat te doen

 

Staat er een meteropnemer of een reparateur voor de deur, vraag dan naar een legitimatie- en identiteitsbewijs. Bedenk wel dat veel bedrijven en instanties tegenwoordig vooraf een brief sturen met de datum en het tijdstip dat ze komen en niet zo maar voor de deur staan. Bedenk dat bankmedewerkers nooit aan de deur komen en nooit telefonisch contact opnemen om uw pincode te vragen. Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan mensen die zeggen van de politie te zijn.

 

Meer preventietips leest u op www.politie.nl en www.hoeveiligismijnwijk.nl

 

 

   
Archief

Timpweg Raamdecoratie Groningen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen